Mango jest owocową rozkoszą w najczystszym wydaniu. To soczyste połączenie słodyczy i kwasku jest łatwe do dostania w Polsce. Kupując mango, wybieraj owoc zielony z żółtym i czerwonym rumieńcem. Kolor wyłącznie zielony zdradza mango zerwane za wcześnie, które nie zdążyło jeszcze dojrzeć. Z kolei mango pomarańczowo- ceglaste jest przejrzałe i, jak to się mówi, na ostatnich nogach – tego nie bierz.
Alphonso to Hindus z pochodzenia
Najwyżej cenione jest mango indyjskie, które mam kształt jaja i nie jest tak duże, jak w przypadku innych gatunków. Drzewo, które rodzi ten pyszny owoc, osiąga imponującą wysokość 40 m, a jego korzenie sięgają do 10 m w głąb gleby. W dobrych warunkach jest długowieczne i dożywa 300 lat.
Za najlepszą odmianę słusznie uchodzi Alphonso (od portugalskiego generała Afonso de Albuquerque) z regionu Konkan na zachodnim wybrzeżu Indii. Osiąga ono wagę około 250 g, jest prawie bezwłókniste i uchodzi za najszlachetniejsze i najbardziej aromatyczne mango na świecie. Alphonso nazywane jest Królem Alphonso, a to z racji nieosiągalnej dla innych owoców jakości, i uchodzi za najbardziej pożądany owoc świata.
Mango – owoc bogów
Owoc bogów – tak mówią o mango hindusi i dodają, że poza tym, że smakuje wybornie, dobrze wpływa na zdrowie. Jak każdy owoc, mango jest bogate w witaminy (A, C, E, B, K, kwas foliowy) i minerały (potas i miedź). Jest też dobrym źródłem błonnika i wielu cennych dla zdrowia związków roślinnych. Mango wykazuje działanie:
- antyoksydacyjne
- wzmacnia odporność
- obniża wysokie ciśnienie i chroni serce
- przeciwnowotworowe, szczególnie w odniesieniu do raka jelita grubego, prostaty, płuc, piersi i kości
- przeciwcukrzycowe
- chroni narząd wzroku
Mało kto wie, że skórka mango jest jadalna, choć smak ma podły. Jest bogata w błonnik i związki o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwcukrzycowym. Poza marnym smakiem może być skażona pestycydami i często uczula, dlatego lepiej ją odrzucić.
Pulpa z mango
Świeży owoc mango nie zawsze jest dostępny na zawołanie, ale od czego jest pulpa z mango? Co to jest pulpa z mango? To złocisty miąższ ze słodkich dojrzałych owoców, często bez dodatku cukru, oczywiście bez skórki i bez pestek, zmiksowany na aksamit i sprzedawany jako konserwa.
Nadaje się na desery i lody, koktajle, smoothie, sosy i jako dodatek do mięsa, ryb i owoców morza. To właśnie z pulpy sporządza się słynne lassi, które wydaje się przyjmować i w naszym kraju. pyszna pulpa z mango jest najpewniejszym sposobem na spróbowanie mango Alphonso, które w postaci świeżego owocu w Polsce jest dość trudny do dostania.