Najlepsze zastosowanie pulpy z mango

Współcześnie na popularności zyskały różnego rodzaju pulpy z owoców czy warzyw. Co to takiego? To te same produkty tyle, że zgniecione. Mogą to być także resztki powstałe po wyciśnięciu soku. Posiadają one takie same wartości odżywcze co świeże produkty, a ich zastosowanie jest znacznie szersze. Jedną z najczęściej wybieranych jest pulpa z mango. Świeże, soczyste mango często jest niedostępne, natomiast puszki z pulpą można dostać w wielu sklepach przez cały rok.

Witaminowa moc

Mango to egzotyczny owoc z Indii o słodkim smaku, w którym da się wyczuć kwasową nutę. Ma on bardzo dobry wpływ na zdrowie człowieka. Dzięki zawartości polifenoli, które mają działanie przeciwutleniające, zapobiega chorobom układu krwionośnego. Ma także wiele witamin (duże ilości C, A, K) i minerałów (wapń, magnez). Obecność błonnika bardzo dobrze wpływa na perystaltykę jelit i zapewnia uczucie sytości. aromatyczna i słodka pulpa z mango to pełnowartościowy miąższ z dojrzałych owoców o doskonałym smaku. Owoce miksowane są bez skórki oraz pestek, dzięki czemu pulpa jest idealnie gładka. Doskonale nadaje się jako baza przepysznych deserów, napoi, ale również dań wytrawnych. Słodki, orzeźwiający smak oraz szybkość przygotowania dania z użyciem tego produktu, sprawia, że ma on coraz więcej zwolenników.

Zastosowanie pulpy z mango

Ze względu na swoją słodycz, pulpa najczęściej używana jest jako baza do deserów. Idealnie sprawdzi się jako składnik popularnych placuszków. Wystarczy dodać do niej jajko i odrobinę mąki i pyszne śniadanie gotowe. Dojrzałe mango jest bardzo słodkie, warto więc wybierać pulpy, które nie mają w składzie dodatkowego cukru. Owoc świetnie gasi pragnienie i ma właściwości chłodzące. Dobrze więc wykorzystać pulpę jako składnik domowych lodów, polewy do lodów czy też popularnego napoju mango lassi. Pulpa z mango idealnie sprawdzi się również jako składnik babeczek. Nada im lekkości i sprawi, że ciasto nie będzie suche. Mimo swojej słodyczy, a może właśnie dzięki temu, mango bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do wytrawnych potraw. Jest to stały składnik kuchni azjatyckiej. Kurczak w sosie z mango z dodatkiem ryżu, to potrawa, która pieści kubki smakowe. 

Z pomocą pulpy z mango można stworzyć pyszne dania w bardzo prosty sposób. Oszczędność czasu oraz smak to argumenty przemawiające za tym, by mieć ją w swojej kuchni.